UUTISET

PUHEENJOHTAJA VAIHTUI

Tauno Kinnusen puheenjohtajakausi päättyi 25.3.2024, jolloin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin aikaisemmin varapuheenjohtajana toiminut Vesa Pakarinen.

Unkarilais-suomalainen ystäväpiiri

Klikkaa alla olevaa punaista otsikkoa ja avaa linkki: ”klick”

Péceli Magyar-Finn Baráti Kör   

 saapui Ylä-Savon Suomi-Unkari Seuran vieraaksi Iisalmeen ja Ylä-Savoon  4.-11.8. 2023 väliseksi ajaksi. Toteutimme Erasmus+ Suomen osion: Lifelong Learning Sharing Gastronomigal Traditions Project Finnish Cooking, Fishing and Nature Course.

Mikä mahtava porukka, kaikki niin innokkaita oppimaan Suomen luontoa, marjoja, sieniä, kalastusta, historiaa ja perinteisten suomalaisten ruokien valmistusta. Kiitos siitä kuuluu Teille unkarilaiset Erasmus+ ryhmäläiset!♥️

What a great group, all so enthusiastic to learn Finnish nature, berries, mushrooms, fishing, history and how to prepare traditional Finnish dishes. Thanks for that, the Hungarian Erasmus+ group!♥️

Ohjelmapäivät:

Päivä 1.

Erasmu+ kurssilaiset Pécelistä 5.8. hotellin edustalla valmiina ensimmäiseen päivään
Matkavalmistelut oli tehty huolella

Tutustuttiin Ylä-Savon Suomi-Unkari Seuran kotikaupunkiin Iisalmeen  ja sen päivän tapahtumiin.

ELÄIMELLISTÄ MENOA

Kesällä 2023 Iisalmen kaupungin läpi kulkevalla Euroopan pisimmällä koivukujalla
järjestetään jo neljännen kerran suomalaisen kuvanveistotaiteen näyttely
KURAATTORINA TAITEILIJAPROFESSORI KAARINA KAIKKONEN 

    Logo, nettisivut.png

 

 

Tutustuttiin kaupungin Louhenkatupäivän tarjontaan

Kahden tunnin veneretkellä Porovedeltä Runnin Kiurujoelle kerroimme Iisalmen laajoista järvialueista ja näytimme mahtavat kalastusalueet.

Veimme vieraamme veneellä  kulttuurihistorialliseen Runnin kylpylään, jossa tutustuttiin perinteiseen savusaunakulttuuriin Runnin saunan  löylyissä ja nautittiin makoisa savusaunamenu.  Osa joukosta matkusti Runnille autoilla ja he pääsivät venekyytiin paluumatkalla jolloin piipahdimme kuvausta varten Juhani Ahon museoalueella kuvaamassa mistä savusaunakulttuuri on saanut alkunsa. Kerroimme, että  vanhaan aikaan myös synnytykset ovat tapahtuneet perinteisessä savusaunassa.

      

https://spahotelrunni.fi/

Päivä 2.

Tutustuttiin kolmen tunnin ajan  rantaongintaan kalastusmahdollisuutena Poroveden rannalla. Rannalla pidimme  myös kurssin erilaisista kalastusmenetelmistä katiskapyynnistä verkkopyyntiin ja esittelimme suomalaiset kalalajit ja kansalliskalamme ahvenen.

    

Veimme vieraamme tutustumaan suomalaiseen perinteiseen tanssilavakulttuuriin Kyllikinrannan tanssilavalle.

 

https://www.ulmala.org/kyllikinranta

Päivä 3.

Ruokakurssit alkoivat päivän 1 teemalla  suomalainen perinneruoka Karjalanpiirakat. Iisalmen Evakkonaiset kouluttavat kurssilaisia karjalanpiirakoiden leipomisessa.

            

Piirakoita matkaeväinä suuntasimme  linja-autolla koko yhdistyksemme kesäretkelle vuoden 2022 kansallispuistoksi valitulle  Rautavaaran Tiilikkajärvi , jossa tutustuttiinn suomalaiseen luontoon, laajoihin suoalueisiin, metsämarjoihin ja erämiestaitoihin. Kurssilaiset keräsivät hyvin tarmokkaasti  ”useita sangollisia” suomalaisia terveysmarjoja mustikoita ja tutustuivat mm. tatteihin, joita kasvaa suomalaisissa metsissä. Saimme helteessä pulahtaa hiekkarannalta myös Tiilikkajärven virkistävään veteen.

 

  

https://www.luontoon.fi/tiilikkajarvi

Päivä 4.

Ruoanvalmistuskurssi Lippuniemen seurakuntakeskuksella. Kankaan Martat opettivat suomalaisten perinneruokien valmistusta hyödyntäen järvien ja metsien antimia.

https://www.facebook.com/kankaanmartat/

Tutustuimme vieraamme maailman parhaita kaiuttimia valmistavaan iisalmelaiseen yritykseen Genelec. Kiitos maailman parhaita kaiuttimia valmistavalle iisalmelaiselle yritykselle.

https://www.genelec.fi/

Tutustuimme iisalmelaisen yrityksen Olvi Oy tuotteisiin ja niiden yhdistämiseen ruokailussa. Kiitos OLVI!

Iisalmen Olutseura ry

https://www.olvi.fi/

Päivä 5.

Ruoanvalmistuskurssi Lippuniemen seurakuntakeskuksella jatkui teemalla perinteiset liharuoat ja jälkiruoat.

  

Tutustuminen Iisalmen uuteen uimahalliin  nimeltään Saukko.

Seuramme jäsenet Terhi ja Esa, Jouko ja Riikka ja Vesa veivät vieraamme tutustumaan Iisalmen Ahmon  golfkentälle, jossa opeteltiin lyöntitekniikkaa ja puttausta.

Päivä 6.

Ruoanvalmistuskurssi Lippuniemen seurakuntakeskuksella jatkuu teemalla suomalainen pitopöytä.  Auvan mahtavia oppilaita hehkuttivat Iisalmen Kankaan Marttojen ruoanlaiton ammattikouluttajat. Kaikki olivat niin innostuneesti mukana tekemässä ruokia annettujen ohjeiden mukaan. Nyt laitettiin parasta. Valmistettiin perinteinen suomalainen juhlien  pitopöytä.

Kurssin päättäjäiset ja todistusten jako Tuomirannan kauniissa maisemissa. Osa kurssilaisista pääsi matkaamaan päätöstilaisuuteen veneellä.

            

Mistä kaikki sai alkunsa:

Molemmissa maissa jäsenet olivat puhuneet jo vuosia haluavansa tutustua useisiin erityispiirteisiin kohdemaissa. Erityisesti unkarilaisilla ei ole paljon järviä, joten Suomen järvet, luonto ja perinteinen maisema ovat hyvin kiinnostavia heille. Myös suomalaisen yhteistyökumppanin jäsenet ovat Unkarin ruoka- ja viinikulttuurin harrastajia, joten hanke voi myös tarjota loistavan tilaisuuden tutustua Unkarin maaseututalouteen ja perinteisten ruokien valmistukseen. Kun opimme tuntemaan toisemme yhä enemmän, on herännyt paljon kysymyksiä siitä, mitä perinteiset ruoat sisältävät kussakin maassa. Ruokaperinteet ovat pieni, mutta merkittävä osa kansakuntaa ja hyvä alku, saavuttaa järjestöjemme olemassaolon perimmäinen tavoite: ymmärtää paremmin kulttuuritaustaamme, meidän eroista ja yhtäläisyyksistä. Tämän tavan tavoitteena yritämme tehdä oman osamme rakentamaan uutta yhtenäisempää ja suvaitsevaisempaa rauhallista Eurooppaa!

Mitä hyötyä on ollut yhteistyöstä monikansallisten kumppaneiden kanssa hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi?

Ainoa tapa todella oppia uusista kulttuureista ja ihmisistä on olla heidän kanssaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Oppiminen toisesta kulttuurista tapahtui parhaiten toistemme maissa. Yhdistystemme pääideana on toimia Euroopan tasolla. Uusi projekti tuli ei vain vahvistamaan yhteistyötä yhdistysten välillä, vaan samalla myös yksittäisten jäsenten välillä seuroissa. Yhdistysten vilkas ja mukaansatempaava toiminta toivottavasti houkuttelee myös uusia jäseniä, niin nuoria kuin iäkkäitäkin, osallistumaan toimintoihimme. Kasvokkain tapahtuva toiminta lisäsi myös osallistujien motivaatiota kieltenoppimiseen ja herätti ruokahalua lisää kulttuurikokemuksia varten.

Kiitos Erasmus+  kumppanimme Péceli Magyar-Finn Parati Kör/ Pécelin Unkari-Suomi Seura. Tämä on ollut huikea matka.

Lähde Iisalmen Sanomat 10.8.2023:

Zoltán László: ” Täällä ihmisten rakkauden, välittämisen ja vieraanvaraisuuden voi todella tuntea, Zoli kiittelee.

– Mitä tässä hullussa maailmassa tapahtuukin, niin ainakin meillä ihmisten välinen suhde on erittäin vahva. Varmasti tulemme tätä yhteistyötä jatkamaan, ja sellaisia on jo suunniteltukin muun muassa koulujen, musiikkiopistojen ja tanssiryhmien kesken, Zoli sanoo.”

https://www.iisalmensanomat.fi/paikalliset/6127520

 

 

10.5. 2023

Jännittävä viikko alkoi unkarilaisen gastronomian ja viinin hengessä!

Unkarilais-suomalainen ystäväpiiri Péceli Magyar-Finn Baráti Kör

Pécelissä ja Ylä-Savon Suomi-Unkari Seura Iisalmessa käynnistävät Erasmus+ -ohjelman tuella ensimmäisen yhteisen projektinsa, jonka keskeisenä teemana on unkarilainen viininvalmistus ja keittiö.

Ruokaa ja viiniä Unkarissa!

Lifelong Learning: Sharing Gastronomical Traditions

Elinikäinen oppiminen: gastronomisten perinteiden jakaminen

11.5.2023

Ruoka ja viini – Päivä 1

Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin Garai Pincen viineihin ja valmistimme ensimmäisen unkarilaisen maittavan lounaan kokkimme Orsolyan mahtavalla ammattitaitoisella opastuksella.

#ErasmusPlus #garaipince #lifelonglearning

12.5. 2023

Ruoka ja viini – Päivä 2

Toisen perinteisen unkarilaisen lounaan valmistuksen jälkeen saimme tutustua ruoka-annosten valmistamiseen  ja pääsimme tutustumaan viinien pariin viininviljelyn kouluttajan Nikolettin opastuksella.  Päivän päätteekksi  Vierailimme Szeleshatin viinitilalla.

#ErasmusPlus #garaipince #lifelonglearning

13.5.2023

 Ruoka ja viini – Päivä 3

Garain kellarissa vietetty kolmas päivä oli myös vauhdikas: ruoanlaittoa, kansantanssimielenosoitus, suurlähettilään ja pormestarin vierailu, viininmaistelua, yhteistä laulua ja lopuksi ansaittujen todistusten ja lahjojen jakoa.

Ohjelma jatkuu Gödöll G, Budapest ja Pécel!

#ErasmusPlus #garaipince #lifelonglearning

14.5. 2023

Ruoka ja viini – Päivä 4

Kiitos Lórán Lengyel ystävällisestä kutsustasi Bölcskeen!

Suomalaisvieraat toivottivat tervetulleeksi hieno lounas, viinitasting ja hevoseshow, ja sitten vierailimme Saint Andrewn linnassa.

Illalla Erzsébet Ká ýyné -hotellin suuressa salissa Gödöll Estessä Péter Simon tervehti meitä paikallisen kansantanssiryhmän tanssinohjaajan johdolla ja saimme nauttia mahtavista kansantanssiesityksistä.

#ErasmusPlus #garaipince #lifelonglearning

15.5. 2023

Ryhmämme vieraili Suomen suurlähetystössä Budapestissa, Gödöllössä Sissin kuninkaallisessa linnassa ja kävelimme myös Budan Linnan puutarhabasaarissa.

Embassy of Finland in Budapest MONÁD Galéria Garai Pince Lapsi- ja nuorisokuoro Pécelissä Hámori Ház

#ErasmusPlus #lifelonglearning

16.5. 2023

Erasmus+ -ohjelmat Unkarissa  päättyivät.

Viikon viimeisenä iltana meidät hyvästeltiin lämminhenkisessä tilaisuudessa Hámori-talossa Pécelin lapsi- ja nuorisokuoron unkarilaisten ja suomalaisten laulujen merkeissä.

Illan aikana unkarilainen ystävyysseuramme luovutti István Sebök -palkinnot Kati Péterné Lestyánille ja Maija Liisa Revolle pitkäaikaisesta työstä ystävyysseurojen toiminnassa. Onnittelemme heitä!

Tervetuloa unkarilaiset ystävämme 4.-11.8. 2023 Suomeen!

Erasmus+ ohjelmamme jatkuu suomalaisten perinneruokien valmistuksen, suomalaisen järvikalastuksen ja luontoon tutustumisen merkeissä.

 

Elinikäinen oppiminen: Gastronomisten perinteiden jakaminen

Lifelong Learning: Sharing Gastronomical Traditions

 Ylä-Savon Suomi-Unkari Seura on hakenut vuoden 2022 keväällä Erasmus+ rahoitusta yhdessä partnerimme Péceli Magyar-Finn Baráti Kör Egyesület (Unkarin Pécelin Suomi-Seura) kanssa.

Hakemuksemme suhteen olimme onnekkaita ja pääsemme toteuttamaan ohjelmaamme saamamme rahoituksen turvin. Toteutuksen aikataulu on 1.9.2022-1.9.2024.

Hyvä Ylä-Savon Suomi-Unkari Seuran jäsen. Sinulla on mahdollisuus vuoden 2023 keväällä päästä Unkariin toteuttamaan tätä suunniteltua Erasmus+ tuettua ohjelmaa viikon matkana, yhtenä 15 henkilön ryhmässä.

Matkustamme  toukokuussa 2023 Unkariin, jossa toteutetaan hankkeen I vaihe.

Elokuussa 2023  unkarilaiset saapuvat Ylä-Savoon, jossa toteutetaan hankkeen II vaihe.

Teemat

Kansainväliset Suhteet ja Kehitysyhteistyö

  • Kulttuuriperintö / Kulttuuriperinnön Eurooppalainen Teemavuosi
  • Avaintaitojen Kehittäminen

Yhteenveto 

Tavoitteet

Elinikäinen oppiminen, kohtaamiset muiden kulttuurien kanssa, tekemällä oppiminen ja epävirallinen oppiminen ovat projektimme keskeisiä elementtejä. Kaikkien ohjelmamme toimintojen puitteissa pyrimme edistämään yhtäläisiä mahdollisuuksia, osallisuutta, monimuotoisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Tavoitteena on ymmärtää Unkarin ja Suomen kulttuurisia yhtäläisyyksiä ja eroja oppimalla jotain uutta molempien kumppanimaiden rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Tätä toteutamme yhdessä tekemällä.

Toimintaa

Hanke koostuu kahdesta osasta, joiden tarkoituksena on ratkaista vaje eli viedä yhteinen keskimääräinen gastronominen tieto korkeammalle tasolle.

Ensimmäisessä osassa (keväällä 2023) Unkarissa ammattikokki opettaa valmistamaan perinteisiä unkarilaisia ruokia ryhmämme suomalaisille osallistujille. Tutustumme myös Unkarin maaseutuun ja viininviljelypainotteiseen Unkarin maaseutuelinkeinoon.

Toisessa osassa (loppukesällä 2023) Suomessa ammattikokki opettaa joukolle unkarilaisia kumppaneita valmistamaan perinteisiä suomalaisia ruokia, perehtymään suomalaiseen luontoon kalastuksen ja kala-aterioiden valmistuksen sekä kenties myös metsän antimien kautta.

Vaikutus

Yleisesti ottaen tavoitteenamme on vaalia, vahvistaa ja kehittää Unkarin ja Suomen sosiaalisia ja kulttuurisia suhteita. Haluamme laajentua ja saada uutta kokemusta aikuisoppimisesta koulutuksen kautta, teemalla Elinikäinen oppiminen.

Tämän hankkeen odotetut tulokset ovat:
– antaa syvempi ymmärrys suomalaisen ja unkarilaisen keittiön historiasta, tarjota tietoa Suomen ja Unkarin perinteistä ja oppia gastronomiaan liittyvää perussanastoa.

Jos innostus hankkeeseen heräsi, otapa yhteyttä meihin, jutellaan lisää:

Tauno, tauno.kinnunen(at) gmail.com tai 050 5266822

Maija-Liisa, lisperepo52(at)gmail.com tai 0440 424025

 

Suomi-Unkari Seura ry on myöntänyt pääseuran 70 -vuotisjuhlan kunniaksi hopeisen ansiomerkin puheenjohtajallemme Tauno Kinnuselle hänen aktiivisesta toiminnastaan Ylä-Savon-Suomi Unkari-Seurassa sekä pääseuran toiminnassa. Ansiomerkki luovutettiin seuramme illanvietossa 3.12.2021. Samalla päätöksellä Suomi-Unkari Seura on myöntänyt hopeisen ansioansiomerkin v. 2000 jäseneksi liittyneelle ja vv. 2001-2004 Ylä-Savon Suomi- Unkari Seuran sihteerinä ja aktiivina toimineelle Maila Mähöselle. Ansioerkki luovutettiin Mähöselle 5.1.2022.

Hopeisen ansiomerkin saajat Tauno Kinnunen ja Maila Mähönen, vas. nykyinen sihteeri Maija-Liisa Repo

Vuoden 2020 aikana toimintamme oli hiljaista, covid-viruksesta johtuen, mutta vuoden 2021 aikana olemme voineet jo aloitella toimintaamme. Niinpä kesällä pääsimme pitämään unkarilais-suomalaisen yhteisnäyttelyn Olosuhteet – Körülmények, Erzsébet Sz.Jánosi & Leena Mulari Iisalmessa ja Kiuruvedellä.

Marras-joulukuun vaihteessa saimme vieraaksemme 6 unkarilaista ystäväämme Pécelin Unkari-Suomi seurasta.  Vieraamme toivat onnittelut Iisalmen ystävyyskaupungista Pécelistä 130 -vuotta juhlivalle Iisalmelle .  Samalla  he luovuttivat muistotaulun Iisalmen ja Pécelin 15 -vuotisen ystävyyskaupunkisopimuksen kunniaksi. Järjestimme vieraillemme mopipuolista ohjelmaa mm. musiikkitapahtumien ja kotivierailujen merkeissä. Tapaaminen oli taas kerran, koronatauon jälkeen, todella antoisa ja mielenkiintoinen. Lupailimme mennä vastavirailulle ensi vuonna, mikäli matkustaminen on silloin mahdollista.

Seuraa sivuiltamme löytyvästä kalenterista tapahtumiamme.

Korona-tilanteessa toimimme vastuullisesti ja seuraamme valtakunnan ohjeistuksia.